Følger drømmen

Anita Valrygg og Thomas Gardeur har fulgt drømmen og kjøpt et småbruk på Handnesøya i Nesna kommune.

På den lille gården Fjellstad på Handnesøya har Anita Valrygg og Thomas Gardeur funnet sitt lille paradis. Her har de hus nok til å leve ut sine kreative ambisjoner, høner med vakre franske navn og muligheter for en stor dyrkningshage for alle slags spiselige vekster. 

Selve gården består av uthus, låve, sommerfjøs og våningshus, og ligger vakkert til med fin utsikt i åssiden under Stokkatind.

– Vi ser bare muligheter her på gården. I tillegg ser jeg masse muligheter her på øya for spennende prosjekter fremover, smiler Anita.

Bærekraftig og regenerativt jordbruk

Hender holder poteter. - Klikk for stort bildeDet gror godt på Fjellstad, og poteter hører med til høstens produksjon. Halvor Hilmersen

Anita og Thomas arbeider innenfor teknikken «no dig», gravefri dyrking.  Det betyr at de dekker til marken med for eksempel papp, for så å fylle på næringsrik jord frøene sås i. De har store planer for videre dyrking og funnet seg et godt kompetansemiljø innenfor bærekraftig og regenerativt landbruk på Handnesøya, med sin lange tradisjon innenfor økologisk landbruk. I august sto grønnsakshagen i full blomst og mye var klar til høsting. 

I tillegg til produksjon til eget bruk fikk også Anita og Thomas muligheten til å levere store deler av avlingen sin til årets Arktisk Mat i Mosjøen (Mosjøen videregående skoles årlige matsymposium). Avlingen ble brukt i menyen som den japanske stjernekokken Saori Ichihara satte sammen for anledningen.

– Det var en stor glede og for så vidt ære å få levere våre produkter til matfestivalen, sier Anita og Thomas. 

Inspirert

Kvinne står med ryggen mot kamera og ser utover utsikt. - Klikk for stort bildeGården Fjellstad ligger høyt til i åssiden opp mot Stokkatind. Halvor Hilmersen

Anita er oppvokst i Mo i Rana, men utdannet seg til arkitekt i Bergen og Los Angeles. Hun etablerte seg med eget kontor i København, Valrygg studios. Underveis møtte hun Thomas Gardeur fra Paris, som arbeidet i Air France. 

– Det hele begynte egentlig når jeg holdt et foredrag for noen år siden på Arktisk mat om boliger og arkitektur for kysten, forteller Anita. På arktisk mat møtte hun representanter for dyrking, sanking og matkultur. – Jeg ble voldsomt inspirert av det å leve mer bærekraftig og kunne produsere mat til eget bruk og kanskje for andre også. Jeg bodde på det tidspunktet i København hvor det ikke var så lett å få til, forteller. 

Anita og Thomas valgte derfor å flytte til Norge for en prøveperiode. De leide et landlig plassert hus i Straumen i Utskarpen. Anita hadde fortsatt firmaet sitt i København, mens Thomas fikk jobb ved batterisatsingen Freyr på Mo. De utforsket også mulighetene med å kunne levere økologiske bakevarer til lokalmiljøet i Straumen og Utskarpen.

– Jeg har vært så heldig å få bidra med en rekke arkitektprosjekt på Lovund, og har arbeidet med det over flere år, forteller Anita. Hun har tegnet boligområdet Hamnholmen og begge byggetrinnene ved Lovund Hotell, samt det nye utstillingsbygget til Lovundbåten.

 – Parallelt med at vi etablerte oss i Norge, kjøpte vi også en eiendom med et gammelt hus på Burøya i Rødøy. Der tilbringer vi tid på våren, sommeren og høsten, og koser oss med oppussing, dyrking og sanking. 

I 2021 vant Anita sammen med gode kollegaer i arkitektkontoret Kaleidoscope Nordic i Bergen parallelloppdraget for stedsutvikling i Nesna Kommune, hvor hennes kunnskap om helgelandskysten og referanser fra Lovund var viktig begrunnelse for å bli valgt. 

Et klimavennlig liv

Thomas deler Anitas interesse for dyrking og bærekraft, nok til han nå velger å vie seg mer til matproduksjon og et mer klimavennlig liv.

– Jeg arbeidet lenge i luftfarten og kunne ikke lengre stå for klimaavtrykket i den bransjen,  og da muligheten til en jobb i Norge innen den nye grønne industrien dukket opp, så jeg en mulighet til å starte på nytt, forteller Thomas. – Men jeg syns likevel utviklingen ikke har vært slik jeg ønsket meg, og jeg tar derfor et aktivt valg inn i et enda mer bærekraftig liv, der nøkkelen er selvforsyning og matproduksjon.

Thomas har også tatt opp interessen for baking og selger nå brød på Handnesøya søndager. – Vi har ikke så store utgifter her på øya og med litt salg og litt arbeid utenom gjør at jeg klarer med bra, smiler han. 

Perfekt match

Handnesøya er ikke som andre øyer, verken i Nesna kommune eller på Helgelandskysten. Hvor mange andre øyer med 60-70 innbyggere har eget korps? Eller har et tilbud om yoga to ganger i uka? Øya har godt rykte på seg som inkluderende og internasjonal gjennom både Handnesøya-prosjektet (bosetting av flyktninger som fikk tilbud om landbruksfaglig opplæring og praksis), eller den store andelen «woofers» som har arbeidet på flere av de økologiske gårdene på øya (WWOOF – World wide opportunities on organic farms, frivillige som arbeider på og har kunnskap om dyrking på økologiske gårder).

Det er liten tvil om at Anita og Thomas har funnet rett øy for å leve ut sine interesser, samtidig som Handnesøya trenger nye innbyggere med visjoner og pågangsmot. En perfekt match! 

Kvinne og mann inspiserer grønnsaker fra egen hage. - Klikk for stort bildeThomas og Anita er levende opptatt av dyrking og høsting. Halvor Hilmersen