Den perfekte kombinasjonen

Fredrikke Nordeng og Marte Feragen Nymo tok lærerutdanning på Nesna og kombinerte det med det de liker aller best: Et aktivt friluftsliv i rå helgelandsnatur. 

Det er onsdag ettermiddag på Max Arena på Gruben, Mo i Rana. Her arbeider Marte som driftsleder for nystarta klatresenteret, og Fredrikke stikker innom på vei hjem fra sin jobb som lærer ved Rana ungdomsskole. De to venninnenes Instagram-kontoer flommer over med bilder fra et rike og spennende aktiviteter i flott natur. 

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å bli lærer, men jobba et år som lærervikar i Utskarpen etter videregående og trivdes kjempegodt med barna, kollegaer og jobben. Da ble valget enkelt om å søke lærerutdanning, forteller Fredrikke.  – Jeg hadde heller ikke noe stort behov for å flytte fra regionen, så når Marte anbefalte Nesna ble valget enkelt. 

For Marte sin del gikk veien til Nesna etter et år i Trondheim hvor hun studerte historie.  

– Samboeren min og jeg snakka mye om å flytte hjem,  forteller Marte.  – Vi savnet friluftsliv, natur, jakt og fiske og valget ble til slutt enkelt.  Jeg ville fortsatt bli lærer og da var det praktisk å gå på Nesna. Så jeg startet opp der i 2016 på grunnskolelærer 5-10. 

Ideell

– Studiemodellen var ideell for oss, vi gikk jo samlingsbaserte studier og vi kunne da både jobbe som vikar og ta de gode flotte dagene fri når vi ville på fjellet, ler jentene. – Det ble noen turer ja, men jeg mener at utdanninga var veldig god. Vi hadde faglig gode samlinger,  med tett oppfølging underveis, samt at vi fikk praksis og kunne dyrke lidenskapen. Vi studerte på et lite studiested omgitt av stor natur, og savnet ikke et stort studiested med lite tilgjengelig natur, smiler de. 

Beste av begge verdener

Solnedgang - Klikk for stort bilde Privat

Marte tok 4-årig lærerutdanningen på Nesna med opptak i 2016, mens Fredrikke tok master 5-10 som hadde første opptak i 2017. Marte tok naturfag og norsk, Fredrikke samfunnsfag, norsk og kroppsøving. 

– Vi vil gjerne slå et salg for utdanninga på Nesna, smiler de. – Har du en jobb, idrett eller en aktivitet du brenner for så kan lærerutdanninga på Nesna gi deg rom for å bo hjemme og fortsette med det.  – Du kommer inn i et lite, men veldig godt studiemiljø som er faglig sterkt og supersosialt under samlingene, samtidig som du kan gjøre det du liker best, det er det beste av to verdener, ler Marte.

 – Det er liksom et uuttalt press på ungdom til å flytte til større steder for å studere, men jeg føler ikke jeg har gått glipp av noe ved å bli her hjemme, tvert imot, sier Fredrikke. 

Turfavoritter

Samtalen drifter over på fine opplevelser og turer, og på spørsmål om favoritt-turer sommer og vinter så trenger ikke Marte noen betenkningstid på sommer. – Det er buldring, eller fjellklatring på store steiner og små vegger, i Sila. Fredrikke er like rask på favoritt vintertur: Tortenviktind er jo heimfjellet men Tomskjevelen i Nesna er nok favoritten, flott utsikt, bratt nok til at det er spennende, kort og godt en kjempetur. I sommeren så hadde jeg en fantastisk tur på Nonstind i Aldersundet, så det er nok favoritten på sommerstid. Martes vinterfavoritt er også en kjent og kjær topp i skimiljøet i Rana. – Vanskelig å velge altså, det er jo mange, men jeg lander nok på Rausandtind i Røvassdalen, smiler hun. 

Kollegaer igjen

Til høsten blir begge kollegaer på Rana ungdomskole igjen. – Jeg ønsker å jobbe i skolen igjen og har hatt et fantastisk år her på klatresenteret, men savner jo å undervise, savner flott ungdom og jobbe sammen med gode kollegaer, sier Marte. – Og du får fri i helgene, gliser Fredrikke. – Ja ikke minst! ler Marte. 
 

To kvinner med hjelm, ser i kamera. - Klikk for stort bildeMarte og Fredrikke, dyktige og turvante entusiaster. Og lærere utdannet på Nesna. Privat

 

Les mer og søk lærerutdanning på Nesna via Nord universitet