Lykken er å være ute!

Nesna har et rikt og variert friluftsliv med alt fra fjell til hav. Alt kan benyttes gjerne samme dag!

Nesna tettsted ligger på en halvøy i Ranfjorden/Sjona. Selve tettstedet har om lag 1400 innbyggere og bosettingen strekker seg innover Strandlandet og Nesnastranda på hver sin side av Nesnakjølen. Samlet har kommunen ca. 1800 innbyggere.

Mange turmuligheter

Kjølen, et fjellparti på om lag 400 meter over havet, er forlengelsen av Sjonfjellet sør-vestover og er lett tilgjengelig fra tettstedet og fra begge sider. Kjølen er nesnaværingenes rekreasjonssted og lekeplass, sommer som vinter. Mange merkede stier og turløyper av ulik vanskelighetsgrad gir muligheter for fjellturer for hele familien, der man kan plukke bær, ligge i lyngen og se utsikten langs leia sørover og utover øyriket.

Østover vil Sjonfjellet by på turmuligheter opp til Hammarøytinden (767 moh). De fleste turmålene kan nås på en time fra tettstedet, være seg Majesteten, Utsikten, Middagstuva eller Kasse 2/Kjølen. Om vinteren er det både lysløype og muligheter for skiturer rett opp fra tettstedet. 

Utsikt mot Tomma og Træna fra Hamarøytind. Fjell og hav. - Klikk for stort bildeUtsikt mot Tomma og Træna fra Hamarøytind. Halvor Hilmersen

Telltur og Stolpejakten

Det er satt opp Telltur-poster, telltur.no, mange plasser på Nesna og på Kjølen. Mange går gjerne turen fra Bjørndalen via Hankamsletta til Majesteten til Mellomfjellet, Kasse 2, Demningen og Utsikten, det gir gode 65 poeng og er en tur på om lag 7-8 km. Det er også en rekke turmål på Nesnaøyene.

På tettstedet er det satt opp stolpejakt, www.stolpejakten.no, og de står plassert på punkt med kulturhistorisk interesse eller andre tilbud som Nesna kan by på.

Kajakk

Nesna tilbyr også en rekke aktiviteter til havs. Det er et godt kajakkmiljø på Nesna og mange muligheter for både kurs og gode tips for fine turer. Det er lagt opp to kajakkleder fra tettstedet som ligger på telltur.no. Ellers så tilbyr Tomma rike muligheter for flott padling, stort sett innaskjærs hvis ønskelig. Det finnes mange små viker med kritthvite strender og fine teltplasser. Det er en informasjonstavle med mulige padleruter ved Topcamp Havblikk camping.

Havfiske

Det er gode muligheter for fiske i Nesna og havområdene rundt. Torsk og sei kan enkelt dras over ripa, men det er også mange som fisker kveite og sjøørret. Båter og overnatting fås av en rekke tilbydere av havfiske.

Nesna kommune har også veldig gode sykkelmuligheter. Det er stort sett lite trafikk, med unntak av FV 17 i helgene. Fergen til Nesnaøyene er gratis og det er mulighet for fine sykkelturer på alle tre øyene. Hva med å sykle til Nordsjøbukta på Hugla og ta et bad, eller til Finnvika på Tomma. Hva med en tur til Skaga på Handnesøya og lokalbutikken?

Tomma

Strand på Tomma i solnedgang - Klikk for stort bildeStranda Rødvika på Tomma er en av de offentlige badestrendene i Nesna kommune Halvor Hilmersen

Øya Tomma har det meste. Her finner du 100 innbyggere og et levende næringsliv. Her kan man fiske, bade gå i fjellet og nyte midnattsolen og vakre solnedganger. Nesnas høyeste fjell, Tomskjevelen, ligger på Forsland og er en spektakulær tur opp forbi Forslandsvannet og opp langs eggen på skjevelen. Turen går langs en godt merket sti og toppen er luftig og med spektakulær utsikt i alle retninger. Tomskjevelen er også et av Helgelands fineste toppturfjell i mars/april.

De to andre toppene, Breitomma og Tomtind, er tilgjengelige, men har ikke merkede turstier. Det er fine muligheter til å telte på Tomma, her gjelder det bare å lete opp sitt eget jordbærsted. Finnvika er et godt utgangspunkt for fine opplevelser. Det er tilrettelagt med toalett og fritidsrenovasjon i Finnvika og på fergeleiet.

Hugla

Naust i vannkanten. - Klikk for stort bildeBryggebakken på Hugla, med utsikt mot tettstedet Nesna. Gro Solbakken

En annen perle er Hugla. Her er det flotte badestrender på Nordsjøbukta og det er mulig å ta turen opp på Hugltinden (624 moh). På vei opp dit passerer man også Storvatnet hvor man både kan fiske og bade. Hugla har lite trafikk og egner seg godt for sykling. Det er merket tursti fra Litlehaug til Grønnlihatten (350 moh).

Handnesøya

Oversiktsbilde av Handnessøya - Klikk for stort bildeDen grønne øya - Handnesøya Hans Petter Sørensen

Handnesøya har dedikerte innbyggere som er opptatt av natur, høsting og mat. Øya har en rekke bønder og det finnes en flott butikk hvor man kan handle og få gode tips om turer i nærområdet. Den høysete toppen på Handnesøya er Stokkatind (599 moh). Flere har funnet ut at Stokktind er et mekka for terrengsykling. På vei opp mot Stokkatind, for øvrig med flott utsikt mot vest, er det mulig å gå ned til Storvatnet, der det er mange muligheter for telting.  

______________________________________