Når du kommer med ferga en gnistrende klar sommermorgen eller med bil over fjellet på kystriksveien (FV17), tar Nesna deg imot på beste vis. Ferga, som går fra Levang i Leirfjord, sklir inn i Ranfjorden og runder Nesnahalvøya til fergeleiet på selve tettstedet. Under seilasen ser du sørover langs leia, du ser gårdene på Strandlandet i sommersola og kjølen som strekker seg innover mot nord-øst mot Hammarøytinden. Her ser du også Nesna-øyene, alle ulike og unike, mot vest.
Fra Sjonfjellet
Fra andre siden, fra Sjonfjellet kommer du til utsikten, selveste Utsikten, en rasteplass på FV17 med spektakulær utsikt utover havet mot vest. På klare dager ser du Træna og Lovund med sitt karakteristiske utriss. Mot nord-vest Polltindene og Strandtindene, mektige skifjell på vinterstid og flotte turfjell om sommeren, og du ser ned mot FV17 nordover der den forsvinner inn i Silatunnelen.
Kystriksveien fra Nesna til Kilboghavn er et strekke på 100 km med rå Helgelandsnatur og opplevelser. Ville tinder, rasteplasser, utsiktspunkt, bading i havet eller i de soloppvarma kulpene ved Tortenvikkøta, Grønnsvik kystfort, Stokkvågen med sine ferger til øyriktet vestover, og Tonnes med sin Oscarbrygge.
Nesna
Ned fra Sjonfjellet kjører du mot Nesna langs Nesnastranda, med avkjøring til Skogsøya og skjulte badestrender. Her er fine åpne områder med gårder og hytteområder helt inn til tettstedet. Du legger turen til Topcamp havblikk, leier ei hytte, setter opp teltet eller parkerer vogna eller bobilen. Du tar en tur på lekeplassen med morgenfriske barn og koser deg i sola. Nesna tettsted byr handel og service, og et godt knippe med fine spisesteder. Smak og behag server gode lunsjretter som burgere og cæsarsalat og drikke, Nesna grillkjøkken på Coop har pizza og kebab, og Der Nede på fergeleie har en variert meny med god mat og prima utsikt over fergeleie og småbåthavna. Du kan kjøpe soft-is på Best-stasjon og ta en tur på hurtigrutekaia. Du finner også bryggeriet Raus med en rekke lokale ølsorter og egenprodusert brus og turistinformasjon.
Overalt vil du treffe positive og hyggelige folk som vil gjøre det beste de kan for at du skal ha gode opplevelse og fortelle om Nesna og Nesnaøyene og alt man kan finne på.
Aktiviteter
På tettstedet er det mulig å ta en tur på museet, du kan rusle en tur på campus Nesna eller du kan ta med deg en ball og spille litt fotball på stadion. Det er også en flott lekeplass ved Nesna Skole.
Rundt Nesna vil en finne friluftsområder på Hammarøysand og på Kvithella. Hammarøysand ligger helt på enden av veien mot Ranfjorden. Du vil ikke glemme SUP-turen eller kajakkturen du tok derfra.
Er du glad i en frisk fjelltur er det en rekke fine turer med utgangspunkt i flerbrukshallen ved Nord universitet. Du kan gå kort eller langt, flatt og fint i storrunden/Bjynndalen, lett stigning til utsikten, eller lengre turer opp til Majesteten eller Hammarøytind. På kvelden kan en rusle en tur på moloen og hvis en riktig heldig kanskje treffer du noen som skal på fisketur og som kan ta deg med på havet. Hvem vet? Nesnaværingen er åpen og inkluderende, og glad i folk.
Hugla
Det går ferge til de tre Nesnaøyene. Ferga er gratis og går 4-6 turer hver dag. Hugla er den nærmeste øya og der har Terje bygd en flott camping på det gamle skoleområdet.
Du kan sykle så langt du kommer i begge retninger i løpet av noen timer, eller ta stien fra campingen til Storvatnet og Hugeløytind som byr på flott utsikt 545 meter over havet. Nordsjøbukta helt sydvest er vel verdt et besøk, med fin sand og knallblått hav. Et besøk på Litlehaug urtegård er også mulig, der kan du også leie overnattingsplass. Snakk med Elin så ordner hun nok noe.
Handnesøya
Handnesøya er neste stopp. Her fins mulighet for lengre sykkelturer på begge sider av øya. Øya har frodig landskap, en flott butikk på Saura, et fransk bakeri på skolen og nydelige turstier til fjells. Du kan gå og sykle (MTB) på Stokkatind og oppleve fantastisk utsikt fra toppen. Det er nok ikke helt maskinelt laga flytsti, men utsikten og terrenget gjør det til en sykkeltur utenom det vanlige.
Fotturen er lettgått og passer fint til barn, og hvis du holder de godt i hånda vil det være mulig å se ned på ørna som svever over de små vannene på vestsiden av øya. På utsiden er det vilt og vakkert, og du vil komme til Bitteliten Gård som har det minste av det meste av dyr og maskiner, men de har det største hjerte for besøkende. Vil du se dyra må du booke tid, men den bittelille kafeen er åpen daglig. Det er godt mulig å bruke både en dag eller to på Handnesøya hvis du tar med teltet, og er glad i friluftslivet.
Tomma
Tomma er rosinen i pølsa, juvelen i kronen og smøret i grøten. Her finner du nydelige strender, fantastiske fjell og flotte turer.
Helgeland Havhus har to spektakulære flytende hytter i Tomsvika, et fantastisk område for padling og båtliv. I Finnvika er det strender, skjell, klart blått hav og sand mellom tærne. Den offentlige badestranda i Rødvika er en yndet «instagram-spot» og en super plass for å tibringe dagen. Har du kajakk eller SUP kan du svinge rundt holmen nordover til Bølet og kanskje en tur rundt Kiløya. Dersom du er en dreven padler kan du også padle utover til Sleneset med sine utallige øyer og holmer.
På østsiden går du opp til Tomskjevelen, Nesnas høyeste fjell på 922 meter over havet. Her får du garantert brann i låra på vei opp og hjertebank av den luftige utsikten. Nesten nede kan du ta deg en duppert i Forslandsvatnet og vel nede kan du kjøre til butikken for kald is og brus. En kveldstur gir deg midnattssol over øyriket. Du vil være sliten, men lykkelig over en premium naturopplevelse, med fantastisk utsikt.
Allemannsretten gir deg muligheten til å telte i utmarka, dersom du er en ansvarlig besøkende og sørger for sporløs ferdsel, og respekt for dyre- og planteliv der du ferdes.
På Nesna vil lufta og stillheten gjør deg ydmyk og oppmerksom på naturen og dens kvaliteter. Det er lite som slår Helgeland i maksvær, derfor bør du ta enda en dag til på Nesna! Du er hjertelig velkommen!